Route4WD.com is de meest complete internationale 4WD Travel & fun guide voor 4x4 plezier, vakanties, avontuur en lifestyle


4WD Roadbook


In deze rubriek wordt iedere 1-2 maanden een reisverslag gegeven van een off road route/vakantie. Bij voorkeur bechrijven wij onze eigen ervaringen, zodat u alle informatie uit de eerste hand krijgt. Denk hierbij aan bijvoorbeeld commerciėle reizen, openbare off road tracks, 4x4 terreinen en 4x4 evenementen.Greenlanen in UK National Parks: Deel 1
Roadbook
U heeft er vast wel over gehoord: In Engeland kun je nog vrij offroaden met een 4x4! Maar waar is dat dan precies en wat mag er wel en wat mag er niet? Route4WD ging daarom in mei 2010 op verkenning en heeft een aantal leuke tracks gereden. Met name in de nationale parken is het zogenaamde Greenlanen goed mogelijk. In de komende 3 artikelen doen wij verslag van onze offroad ervaringen in New York Moors, Peak District en Snowdonia met veel foto“s en roadbookinformatie zodat u de tracks ook zelf kunt gaan rijden. Dit artikel gaat in op de noodzakelijke voorbereidingen.

UK National Parks De veerboot Rotterdam-Hull brengt u in 11 uur op Engelse bodum, vlakbij de nationale parken North York Moors en Peak District. Vanuit Hull is het 95 km naar New York Moors en 145 km naar Peak District. Het nationale park Snowdonia is 215 km vanaf Peak District. Vanaf Snowdonia naar de veerboot Calais-Dover is het 465 km over het asfalt. Een goed alternatief, sneller en zeker goedkoper is heen en terug via de veerboot Calais-Dover. Deze overtocht duurt slechts 90 minuten en een slaaphut is dus niet nodig. Nadeel is wel dat het vanaf North York Moors weer zo“n 500 km terug is naar Dover.

De Engelse offroad tracks zijn goed in kaart gebracht en voor iedereen beschikbaar. Ordnance Survey maakt gedetailleerde kaarten op schaal 1:25000, de zogenaamde Explorer Maps. Ordnance Survey maakt ook de Landranger Maps, maar deze zijn minder geschikt voor het offroaden. De OS Explorer maps zijn in Engeland bij iedere benzinepomp te koop. In Nederland zijn de kaarten eenvoudig op internet te krijgen.

Voor de 3 nationale parken zijn het de volgende kaarten die de gebieden afdekken:
- North York Moors: OL26 en OL27
- Peak District: OL1 en OL24
- Snowdonia: OL17 en OL18

De kaarten van Ordnance Survey zijn zeer gedetailleerd. Het is dan ook aan te bevelen om een uurtje uit te trekken voor de legenda zodat u weet waar wel en niet mag worden gereden met uw 4x4. De zogenaamde Rights-of-Way, die zijn ingesteld om het publiek beschermde rechten te geven om een weg te mogen gebruiken, staan goed op de kaarten aangegeven. Hiermee voorkomt u dat u straks aan het offroaden bent op een prive track, een track dat niet in die periode van het jaar mag worden gereden, of een wandelpad. Over het algemeen is dit wel goed aangegeven met borden bij het begin van een weg of track. De tracks lopen echter vaak in elkaar over en een aftakking (zonder bord) is snel genomen.

OS Explorer map detail De tracks die wij hebben gereden zijn openbare tracks die op de OS-kaarten worden aangeduid met een dubbele gestippelde zwarte dunne lijn. Ook hebben wij landelijke wegen gereden en die worden aangeduid met een dubbele doorgetrokken zwarte lijn. Het openbare gebruik van een weg/track wordt aangegeven met een groene stip.

Indien u beschikt over een Garmin navigatiesysteem kunt u de Ordnance Survey kaarten ook digitaal kopen. Via de link onderaan dit artikel kunt u hier meer over lezen. Check wel of uw Garmin hiervoor geschikt is.

Een andere manier om aan informatie over offroad tracks te komen is via de GLASS vereniging. GLASS staat voor Green Lane Association, welke zich tot doel heeft gesteld om het verstandig landelijk rijden te promoten en te ondersteunen. Een lidmaatschap is net zo duur als een aantal wegenkaarten en ook mogelijk voor Nederlanders. Met het GLASS lidmaatschap krijgt u toegang tot een database met offroad tracks, de zogenaamde green lanes. De geografische ligging wordt goed aangegeven als ook de ervaringen van berijders. Absoluut het overwegen waard, zeker als u bedenkt dat de vrijwilligers van GLASS zich ook bezig houden met het herstellen van tracks en het wettelijk open houden van tracks die de burgerij wil laten sluiten.

In Engeland is de staat van een track zeer afhankelijk van het weer. Het is veelal grond met steen, maar doordat de tracks door heuvelachtige gebieden lopen spoelt regen nogal eens de grond weg en ontstaan er geulen. Op zichzelf is dit natuurlijk het echte off roaden en alleen maar leuk. Controleer wel goed of de diepgang van uw 4x4 genoeg is om een track te rijden. Als een track er modderig uit ziet, loop dan de track vooruit te voet. Het wil in deze gebieden nogal eens gebeuren dat de zuigende modder te diep is en uw 4x4 vast komt te zitten. Ook dit kan weer heel leuk zijn, behalve als u alleen op pad bent en geen hulpmiddelen heeft om los te komen. Overigens heeft een lier in de meeste gevallen geen zin want er staan nauwelijks stevige bomen langs de green lanes. Een High Jack brengt meestal meer uitkomst. Als u alleen op pad bent en u komt vast te zitten, dan is een boer altijd wel bereid om u los te trekken. Let wel dat het soms uren lopen is naar een boerderij (na enige uren proberen om zelf los te komen) en wat proviand en water in de auto is dan ook aan te raden.

Het GSM-bereik is voor het overgrote deel niet dekkend in de nationale parken, zeker niet v.w.b. de tracks. Een CB (vroeger bekend als 27 MC) met lange antenne op het dak is het aangewezen communicatiemiddel. Het bereik van een CB is afhankelijk van het weer, de lengte van de antenne en de hoogte van de locatie maar bedraagt zo“n 5 km. Eigenlijk onmisbaar als je gaat greenlanen om in contact te blijven met anderen die kunnen helpen dan wel medereizigers in een konvooi.

Tot slot nog enige informatie over priveterreinen en verkeersborden. De green lanes lopen dwars door de velden van de boerderijen die veelal gebruikt worden voor het houden van schapen. Niet alle boeren stellen het op prijs dat openbare tracks willekeurig worden bereden. De boeren zetten dan ook vaak borden dat deze tracks prive terrein zijn en dat u die niet mag betreden. Helaas is echt prive terrein vaak moeilijk te onderscheiden van openbaar terrein. Hierdoor is het niet raadzaam om dergelijke tracks te berijden en dat maakt dat het aantal met name lange tracks gering is. Overigens is het blauwe bord uiterst rechts geen verbodsbord en mag u hier gewoon rijden.

Wilt u echt zorgeloos 1 of 2 dagen rijden dan raden wij u een lokale gids aan. Deze heeft vaak afspraken met de boeren en kan u ook helpen bij problemen. Deze lokale gidsen kosten circa 50-75£ per dag en zijn opgenomen in de Route4WD.COM 4x4 vakantiegenerator.

Bovenstaande artikel is geschreven o.b.v. een individuele offroad trip in mei 2010. Omstandigheden kunnen zijn gewijzigd.

Kijk voor meer informatie op:
Direct ferries Rotterdam-Hull
P&O ferries Calais-Dover
Garmin Ordnance Survey maps
Green Lane Association